Hodnocení recenzí? Hodnocení recenzí!

13. října 2009 v 23:18 | Monsterfuck |  Blog News
Nejednou se už zde probíralo věčná téma hodnocení recenzí, povětšinou se jednalo o nadsazování oblíbené kapely a tím pádem přepálenou výslednou hodnotu. Konečně jsme se rozhodli to nějak řešit - pevným nastavením hodnotící laťky, a to pomocí tabulky, kterou se od teď budou všichni recenzenti řídit podle svého nejlepšího svědomí. Kvality daného alba tudíž musí v očích redaktora odpovídat slovnímu hodnocení v tabulce. Tabulka by měla být zároveň pomocnou rukou i pro vás, aby každému bylo jasné, co které procento znamená. Na první pohled se tím teoreticky nezmění nic, tabulka má však význam takové "pomůcky", jež by měla sloužit ke spravedlivějším verdiktům. K hodnocení každé recenze bude připojen link odkazující na tuto tabulku (= na tento článek). Aby to celé ve své podstatě mělo smysl, došlo k celkovému zpřísnění.

Pamětníci mezi vámi si možná pamatují, že se zde kdysi dávno jedna taková tabulka už objevila. Nová vznikla z důvodu, že oné původní si v podstatě nikdo nevšímal a byla zde jen na ozdobu. Tou současnou se všichni psavci recenzí zavázali striktně řídit, tudíž to snad už bude fungovat Usmívající se

Co se týče již zveřejněných recenzí, u těch se samozřejmě nic měnit nebude. Co bylo, bylo. Podle současných pravidel by se stejně změnilo maximálně číslo na konci článku, samotný obsah však ani v nejmenším.

A jak tedy nová tabulka vypadá? Následovně:
10/10 - Arcidílo nadpozemského a božského rozměru, jaké by člověk jen těžko dokázal stvořit. Je velice nepravděpodobné, že by něco takového vůbec někdy vzniklo.

9,5-9/10 - Opus jen těžko popsatelný slovy. Snad jen výraz "genialita" by mohl obsáhnout hloubku takové desky. Alba s takovým hodnocením se rovnají malému zázraku, zároveň jsou však "velmi ohroženým druhem".

8,5-8/10 - Něco jako malá vodíková bomba, nasazená do ušního ústrojí posluchače. Naprostá špice ve svém oboru, jakou by měl dokázat ocenit každý bez sluchové poruchy. Většinou se jedná o opravdové klenoty.

7,5-7/10 - Naprosto skvělá deska, na jejíž stvoření může být autor náležitě hrdý. Někomu se možná nemusí zamlouvat, přesto je takové hodnocení zárukou vysokých kvalit.

6,5-6/10 - Nadprůměrná a kvalitní nahrávka, při níž minimálně fandové žánru/kapely budou slintat blahem.

5,5-5/10 - Album, které už by se dalo označit za průměrné. Některé písničky můžou být nudné či vycpávkové, na druhou stranu může stále obsahovat výborné pecky. Po poslechu takových desek určitě nebudete mít žaludeční potíže.

4,5-4/10 - Tady už poslech bude po podstatnou část hrací délky nudit, pořád ale ještě probleskují slibné momenty se slušným potenciálem. Psychická újma nehrozí ani v nejmenším.

3,5-3/10 - U takového hodnocení už slušně začíná přituhovat. Většinou jsou desky daleko za očekáváním. Pořád se to dá skousnout, ale poslech se rozhodně nerovná extázi. Záležitost pro opravdu skalní příznivce.

2,5-2/10 - Tohle už je těžký průser. Pokud náhodou nejste příznivci masochismu, sáhněte radši po něčem jiném. Dalo by se to přirovnat k pornu 80leté senilní učitelky občanské výchovy.

1,5-1/10 - Zlo! Jestli máte byť jen minimální pud sebezáchovy, tak ruce pryč. O takovém albu se dá jen těžko mluvit pomocí slušných slov.

0,5-0/10 - Tady už se nejedná o hudbu, ale o zbraň hromadného ničení. Hirošima byla jenom slabým odvarem. Po poslechu vám pukne hlava. Zachraň se kdo můžeš!

P.S. Očekáváme vaše názory, postřehy a připomínky v komentářích Usmívající se
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pazzy Pazzy | 14. října 2009 v 3:19 | Reagovat

:-D . LOL. Nevim kdo to vymýšlel, ale fakt jsem se natlemil. Jsem zrovna v zahraničí, sice nevim co se děje v Čechách, ale vim co se děje na sicmaggot každej den :-). Keep it up, thank you, guys  :-D

2 Maggot Maggot | Web | 14. října 2009 v 8:53 | Reagovat

Nejde vytvořit a zhodnotit album, se kterým budou všichni souhlasit. Nejde ho ani zhodnotit objektivně, jelikož by člověk musel mít hrozně moc naposloucháno napříč všema žánrama. A na rovinu, to neni dost dobře možný, jelikož každej máme nějaký to svoje pro a proti. Každopádně je dobrý že se i na hodnocení někdo zaměřuje, takže to vítám. Ale jak řikám, nikdy člověk nezhodnotí desku tak, aby všichni souhlasili, od čehož se pak samozřejmě odvíjí to další. Teď už jenom najít v sobě ten kus objektivity.

3 Monsterfuck Monsterfuck | 14. října 2009 v 13:52 | Reagovat

[2]: Tak tohle nemá bejt postavený na zasahování do názoru recenzenta, aby se hodnocení všem zamlouvalo. Naopak, text recenze a názor redaktora je čistě na něm, jde hlavně o ty procenta na konci, se kterejma byl vždycky problém. Ta tabulka má jenom odbourat věci jako, "že nějaký songy sou dobrý, zbytek o ničem, dám 75", jak se to občas dělo. Takhle si třeba řeknu "prvních pár songů našlapanejch, zbytek o ničem", mrknu do tabulky a dám 50 nebo 55, což pořád znamená solidní výtvor. Samozřejmě, že je to taky o nás, jak se k tomu nakonec postavíme, třeba se ukáže, že sme beznadějný případu a časem se plynule zase vrátíme k pohodlnýmu nadhodnocování :D

[1]: Co ti na tom přijde tak vtipnýho?:D

4 Seda Seda | 14. října 2009 v 15:35 | Reagovat

Tahle tabulka vypada lip. Dam priklad, treba u Miss May I je hodne dobrej zacatek, prumerny pokracovani. Kdybych dal okolo 55%-60% tak je to moc malo, ale 75% se muze nekomu zdat prepiskly. Takhle je ale jasne, ze i 50%-60% je furt dobra deska

5 Maggot Maggot | Web | 14. října 2009 v 15:45 | Reagovat

Já vim že jo a o to taky jde. Ale tim chci říct, že hodnocení nebude nikdy objektivní. Songy můžou bejt třeba dobrý, ale když má deska na hovno zvuk, tak to taky sráží určitý procenta dolu a samozřejmě naopak. Jde prostě o hrozně moc faktorů, jak hodnotit desku. A jsem rád že se to s tim hodnocením myslí opravdu vážně, protože to posune kvalitu zase uplně někam jinam.[3]:

6 Corey(8) Corey(8) | E-mail | Web | 14. října 2009 v 16:01 | Reagovat

tak recenze je útvar ze své podstaty subjektivní, jakákoli hra na objektivitu je tedy pouhé klišé..

7 Wajt Wajt | Web | 9. prosince 2009 v 14:49 | Reagovat

Plně souhlasím se zvoleným hodnocením. Opravdu je hloupé sledovat jak na každém zinu dostávají dobré, leč nikterak převratné desky 80% a více procent. Dnes jsme díky tomu ve stavu, kdy pokud deska nemá alespoň 7/10 je považována za odpad.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama